Szakmai beszámoló (2)

BESZÁMOLÓ

A Sárospataki Református Kollégium

számára elvégzett állományvédelmi munkáról

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Sárospataki Református Kollégium Könyvtárának Dísztermében teljes körű felújítás történt. A munkálatok idejére a teremben tárolt, kiemelten értékes muzeális könyvállományt kiköltöztették, és ideiglenesen a Könyvtár irodahelyiségeinek, illetve raktárainak padlóján helyezték el. A könyvritkaságok állapota az épületet érintő munkálatoktól eltekintve is régóta igényelt volna állományvédelmi beavatkozást, most azonban, mivel a teljes állomány mozgatásra került, a tervezett munka elvégzése aktuálissá és sürgőssé vált. A Díszterem teljes rekonstrukciója után a könyvek ideális tárolási körülmények közé kerültek vissza.

Az elvégzett munka a díszterem 19 224 kötetet számláló állományának helyszíni száraz tisztítását, portalanítását tartalmazza.

 

AZ ELVÉGZETT ÁLLOMÁNYVÉDELMI MUNKA LEÍRÁSA

A felújítási munkálatok ideje alatt, a könyveket a Könyvtár irodáiban és raktárhelyiségében tárolták, ideiglenesen kialakított rend szerint, a földre halmozva, részben fóliával letakarva. A kialakított raktározás szigorúan csak a felújítás idejére szólt. A gyűjtemény esetében az elsődleges probléma a könyvek nagymértékű porossága volt.